Osteopathie bij honden is een vorm van alternatieve geneeswijze waarbij gekeken wordt naar de hond als één geheel. Langzaam aan wordt osteopathie bij honden steeds bekender. Vooral bij de jacht en agility honden wordt er al steeds vaker osteopathie toegepast. Osteopathie is echter niet alleen geschikt voor sport honden. Ook de huishond, show hond of de teef die net pups gekregen heeft kan soms wel een osteopathische behandeling gebruiken. Pups zijn soms ook gebaat bij wat osteopathische ondersteuning.
Osteopathie focust zich op het terug in beweging brengen van alle onderdelen van het lichaam. Als alles in het lichaam vrij kan bewegen zou er een optimale balans moeten zijn.
Bij sport honden wordt een regelmatige osteopathische cotrole aangeraden, aangezien we een grote belasting van het lichaam vragen. De hond is een top sporter en kan dan soms ook wat hulp gebruiken om alles zo optimaal mogelijk te laten functioneren in zijn lijf. Klachten die we soms zien bij honden en waarbij osteopathie een positief effect kan hebben zijn:
Aangeraden wordt om de hond om de 3 maanden te laten behandelen om te zorgen dat hij fit blijft voor de sport.
Bij pups zien we soms al heel vroeg kleine veranderingen in het lichaam die later een groter probleem kunnen worden. Zolang de hond nog jong is kan zijn lijf goed compenseren voor bepaalde bewegingsbeperkingen. Naar mate hij ouder wordt zal er echter slijtage opspelen en zal er pijn ontstaan. Osteopathie streeft er naar zo vroeg mogelijk deze bewegingsbeperkingen op te sporen en te behandelen, zodat de hond zo lang mogelijk goed kan blijven bewegen en blij blijft.
De huishond mag niet vergeten worden. We vragen misschien geen sport prestaties van de hond, maar ook bij deze honden zien we geregeld beperkingen in het lijf. Ze vliegen wel eens uit de bocht met achter een balletje aan rennen, vallen van de bank en maken een rare sprong tijdens het spelen. Dit kan soms al genoeg zijn om ergens in het lijf te gaan compenseren.
Osteopathie kan ook een mooie aanvulling zijn onder andere na operaties, bij artrose, HD of bijvoorbeeld ED. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de hond is het advies de hond 1 tot 2 keer per jaar te laten behandelen.
Na de behandeling wordt meestal geadviseerd het een paar dagen rustig aan te doen. Soms kan het herstel na een behandeling gepaard gaan met wat onbalans in het lijf zoals bijvoorbeeld spierpijn of emotionele reacties.